Catharinasteeg Leiden

Catharinasteeg Leiden

Project Catharinasteeg in Leiden

Adex Groep startte in 2015 in samenwerking met a.s.r. Vastgoedontwikkeling de werkzaamheden voor de sanering, demontage en sloop van het project Catharinasteeg in Leiden. 

De werkzaamheden zullen naar verwachting 10 weken in beslag nemen. De transformatie van de historische panden tot winkelunits en woningen in de binnenstad van Leiden is uitermate complex. ‘De projectaanpak voor de Catharinasteeg is uniek,’ vertelt René Roelofs, werkvoorbereider van Adex Groep. ‘Opdrachtgever a.s.r. vastgoedontwikkeling wil dat materialen met historische waarde indien mogelijk worden behouden voor hergebruik. Men heeft hiervoor een uitgebreid bouwhistorisch onderzoek laten verrichten. Op basis hiervan hebben wij een gedetailleerd sloopplan opgesteld. Gedurende de sloopwerkzaamheden zullen er ook bouwhistorici meelopen om te beoordelen uit welke eeuw elementen afkomstig zijn.’

Adex Groep start met het demonteren van alle elementen uit de 20e eeuw (zoals vloerdelen, installaties, elektra) en het saneren van de panden. De constructieve delen zoals muren, vloeren, wanden blijven staan. Bouwstoffen uit het interieur met historische waarde worden zorgvuldig gedemonteerd en opgeslagen. Niet-monumentale aanbouwtjes en verpauperde elementen worden verwijderd. Wat overblijft, is de situatie waarmee de opstalaannemer haar werkzaamheden start voor de realisatie van de nieuwe steeg.

Duurzaamheid

De ambitie om oude panden nieuw leven in te blazen doet niet onder voor de duurzaamheidsambitie in de Catharinasteeg. a.s.r. vastgoed ontwikkeling gaat voor een BREEAM-duurzaamheidsscore met drie sterren (‘Very Good’). Het hergebruik van de bestaande panden en de gunstige ligging, vlakbij de voorzieningen en het openbaar vervoer, leveren hieraan een belangrijke bijdrage. Ook de afvalstoffen tijdens het bouwproces worden gerecycled. Adex Groep zorgt voor een duurzame afvalverwerking.

Catharinasteeg 

De Catharinasteeg maakt deel uit van het Aalmarktproject. De kern van het project Catharinasteeg is de realisatie van een nieuwe doorsteek. De nieuwe winkelstraat en de nieuw te bouwen Catharinabrug verbinden straks de hoofdwinkelstraten, de Haarlemmerstraat, de Aalmarkt en de Breestraat. Hierdoor ontstaat een echt winkelcircuit in de Leidse binnenstad. Het winkeloppervlak wordt met de Catharinasteeg uitgebreid met circa 5.700 m², deels over meerdere lagen. In de nieuwe binnentuin (het Catharinahof) is ruimte voor cultuur en horeca met terrassen. Boven een deel van de winkels realiseert a.s.r. vastgoed ontwikkeling 21 bijzondere, grotendeels monumentale appartementen. Een groot aantal (monumentale) panden wordt gerenoveerd en gerestaureerd en verweven met nieuwbouw. Het plan is een ontwerp van Rijnboutt Stedenbouw en Landschap Architecten. De oplevering van de Catharinasteeg staat gepland voor eind 2016.