Adex Groep stript en ontmantelt PoortCentraal te Den Haag

Adex Groep stript en ontmantelt PoortCentraal te Den Haag

Oppervlakte

100.000 m2 BVO

Duur

oktober 2014 oktober 2016

Status

Afgerond

Hergebruik materialen

Speciale interne milieustraat ingericht.

Opdrachtgevers

BAM Utiliteitsbouw

Type gebouw

Afgerond

PoortCentraal te Den Haag

Van oktober 2014 tm juni 2016 heeft Adex Groep in opdracht van BAM Utiliteitsbouw gewerkt de renovatie van het voormalige VROM kantoor aan de Rijnstraat 8, Den Haag.  Na oplevering van het pand biedt het huisvesting aan onder andere ministeries van Buitenlandse Zaken (BZ) en Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en dient het als hoofdkantoor en loket Immigratie- en naturalisatiedienst (IND).

100.000 m2 BVO

Vanwege de herinrichting van het pand moest het bestaande gebouw gestript en deels ontmanteld worden. Een speciale klus, alleen vanwege de omvang van ca 100.000 m2 BVO. Maar ook een speciale klus vanwege de ingewikkelde constructieve sloopwerkzaamheden, de beperkte omvang van de bouwplaats en omdat veel werkzaamheden gelijktijdig plaatsvonden. Het gehele pand moest inpandig gestript worden.

574

Milieu straat voor hoogwaardige recycling

Om de afvoer van de vrijkomende materialen efficiĆ«nt te laten verlopen is ervoor gekozen om een interne milieustraat in te richten. Hierdoor kon zoveel mogelijk materiaal ter plekke gesorteerd worden, waarmee hoogwaardigere recycling geborgd werd.  

Uitdagingen in het werk

Een uitdagende ingreep was het verwijderen van alle bestaande loopbruggen op de 11e verdieping en de demontage van een deel van de beweegbare glaskap. Een tweetal vleugels zijn geheel ontmanteld; vanwege de beperkte werkruimte en het feit dat de kelders intact moesten blijven zijn deze gebouwdelen geheel in delen gedemonteerd: betonnen vloervelden en gevelelementen zijn losgezaagd door de gespecialiseerde zaagteams van Adex Groep, waarna de delen werden afgehesen met een torenkraan.

ARC17 Architectuur Award

Op 6 januari 2017 gaf het Rijksvastgoedbedrijf het zogenaamde beschikbaarheidscertificaat af aan bouwconsortium Poort Centraal. Sinds juli 2017 werken de medewerkers van de ministeries en diensten in Rijnstraat 8. Zijne Majesteit de Koning opende woensdag 1 november 2017 het gebouw Rijnstraat 8 in Den Haag.

Op 30 november 2017 werd bekend dat Rijnstraat 8 door OMA winnaar is van de ARC17 Architectuur Award: 'In dit rijkskantoor vloeien bestaande onderdelen en nieuwe interventies op organische wijze over in elkaar. Dankzij het serreconcept is een integraal duurzaam project gemaakt. In de ogen van de jury is het daarmee veruit het beste project van afgelopen jaar.'

3432