ASR Utrecht

ASR Utrecht

Oppervlakte

60.000 m2BVO

Duur

juni 2011 januari 2012

Status

Afgerond

Hergebruik materialen

T.B.C.

Opdrachtgevers

Ballast Nedam Bouw en Ontwikkeling

Type gebouw

Afgerond

Werkzaamheden ASR Utrecht

Het ASR-hoofdkantoor in Utrecht wordt aangepast aan de moderne maatstaven voor duurzaamheid en arbeidsomstandigheden. ASR brengt het aantal kantoorlocaties terug naar drie, met Utrecht als hoofdkantoor.

Adex Groep gaat in opdracht van Ballast Nedam het complete gebouw strippen tot op het casco. Tevens doen wij de sloop/ demontage van de bestaande gevel. Ook voeren wij veel constructieve sloopwerkzaamheden uit. Bijvoorbeeld aan het bestaande betoncasco. We voeren dit op een manier uit waarbij overlast van geluid en trillingen zoveel mogelijk beperkt worden, namelijk door vloeren te knippen met betonschaar en niet te hakken.

In de laatste fase zal er ook een deel in zijn totaal gesloopt worden. De renovatiesloop wordt in drie fases uitgevoerd. Eind 2015 moet het vernieuwde ASR hoofdkantoor klaar zijn. Energiezuinig In het ontwerp van de architect blijft een aantal karakteristieke kenmerken van het ASR-pand behouden, maar er zal ook veel veranderen. Zo zullen de betonnen borstweringen verdwijnen en plaatsmaken voor een glazen gevel, waardoor er veel meer daglicht het gebouw binnenkomt. Om aan de lange termijn doelstelling te voldoen om het energieverbruik met 30 procent terug te brengen in 2020, worden technische installaties zoals klimaatbeheersing vervangen door moderne, energiezuinige apparatuur.

Het ASR-gebouw wordt ook volledig ingericht op het Nieuwe Werken, met 2800 flexibele werkplekken voor 4000 werknemers. Renovatie in plaats van nieuwbouw Het ASR gebouw aan de Archimedeslaan in Utrecht is met een totale oppervlakte van 84.000 m² een van de grootste kantoorgebouwen van Nederland. Het gebouw werd in 1974 in gebruik genomen door het toenmalige AMEV, een van de rechtsvoorgangers van ASR. In 2010 besloot ASR om het pand aan de Archimedeslaan te renoveren in plaats van een nieuw kantoor te bouwen. De locatie, kostenbesparingen en de goede aansluiting op de duurzaamheidambities van ASR gaven de doorslag voor deze keuze voor renovatie.