Gorlaeus gebouw 'Japans gesloopt'

Gorlaeus gebouw 'Japans gesloopt'

Japans gesloopt

In opdracht van Universiteit Leiden heeft Adex Groep aannemingen het Gorlaerus gebouw op het universiteitsterrein gesaneerd van asbest en daarna ‘Japans gesloopt’.

Het gebouw is feitelijk opgezaagd in stukken, en daarna stuk voor stuk afgehesen. Hiermee werd geluid, trillingen en stof voorkomen om overlast voor de omliggende universiteitsgebouwen tot een absoluut minimum te beperken.

Erg bijzonder is dat de stalen constructie van het gebouw op hemelsbreed nog geen 500 meter verderop toegepast in de nieuwbouw van de nieuwste vestiging van BioPartner Center Leiden. Hiervoor is samen met IMD ingenieurs een omgekeerde-bouwtekening gemaakt die door de zagers van Adex Groep gebruikt is om de bouwdelen precies op maat te zagen. In totaal zal worden hergebruikt;

  • Circa 166 ton staal wordt met zorg gedemonteerd om opnieuw als hoofddraagconstructie opgebouwd te worden voor Biopartner 5.
  • Ruim 100 m2 puin wordt gezeefd en in Biopartner 5 als gevelafwerking ingezet, als basis voor een low-tech groene gevel.


Hiernaast is onderzocht of de betonvloeren zouden kunnen losgezaagd en direct hergebruikt. Dit bleek helaas niet mogelijk omdat er vervuiling in de vloeren zat.

Bij de bouw van BioParner 5 en het hergebruik van de genoemde onderdelen zijn betrokken: Stone22, Popma ter Steege Architecten en IMD ingenieurs. De asbestsanering, sloop en demontage van het Gorlaeus gebouw wordt uitgevoerd door Adex Groep Aannemingen.