Het renoveren van een monumentaal pand – Renovatiesloop Voormalig Paleis van Justitie

Het renoveren van een monumentaal pand – Renovatiesloop Voormalig Paleis van Justitie

Renovatie van een monumentaal pand

Zorgeloos slopen, dat is de wens van iedere opdrachtgever én iedere sloper. De omstandigheden op deze locatie, op- en rond het terrein van het voormalige paleis van justitie op de Prinsengracht in Amsterdam, lijken deze wens moeilijk vervulbaar te maken. Het project ligt immers midden in een logistiek knooppunt: de sloop vindt plaats aangrenzend aan in gebruik blijvende panden midden in het centrum van Amsterdam. Hiernaast is het te renoveren pand voor een groot deel monumentaal! In de loop der jaren heeft Adex Groep echter ruime sloopervaring opgedaan in binnenstedelijke gebieden. Deze ervaring resulteert in het voorkomen van ongewenste verkeershinder en het secuur en precies te werk gaan in omgevingen als die van een monumentaal pand.

Werken aan een monumentaal pand

Het voormalig Paleis van Justitie is gelegen aan de prinsengracht 432-436, net achter het Leidseplein. Het pand is een rijksmonument dat uit verschillende gebouwen bestaat welke in de afgelopen 300 jaar meerdere malen zijn aangepast en verbouwd. De opdrachtgever heeft de voornemens het pand uit te breiden van ca. 15.400m2 naar ruim 20.600m2 gebruiksoppervlak door onder andere kelders/kruipruimtes te vergroten en verdiepen.

Gezien het monumentale karakter zal er veel gevraagd worden van alle partijen die deelnemen aan de renovatie. Adex Groep is medeverantwoordelijk voor het behoud en preserveren van de onderdelen van het gebouw die als monument gekenmerkt zijn. Hier zullen wij dan ook met grootse zorg en uiterste precisie mee omgaan. Goed samenwerken binnen het bouwteam, bestaande uit de bouwkundige aannemer, de opdrachtgever en de overige nevenpartijen, is dan ook van uiterst belang tijdens dit project. Zo zorgen we er samen voor dat zowel de planning en werkzaamheden goed worden uitgevoerd.

871

Voordat we aan de slag gaan in een nieuw werkgebied, zullen wij gezamenlijk met de architect een ronde maken om vooraf de te slopen én behouden onderdelen te bekijken. Helemaal met een monumentaal pand is dit laatste natuurlijk belangrijk. Tijdens deze ronde wordt daarom aangegeven welke onderdelen monumentaal zijn zodat het voor alle werknemers duidelijk is wat er gesloopt moet worden en wat er behouden moet blijven, zodat de historie van het gebouw goed zichtbaar blijft in de toekomst. Denk bijvoorbeeld aan de voormalige cellen, entree en de gevel.

Gezien de locatie van het pand, midden in het stadscentrum van Amsterdam, is niet altijd alles dat moet worden gesloopt makkelijk bereikbaar. Denk bijvoorbeeld aan de daken van het pand die grenzen aan de Lange Leidsedwarsstraat. Ook de 24 meter hoge schoorsteen die gevestigd is aan de binnenkant van het pand moet handmatig gesloopt worden van boven naar beneden vanuit een hoogwerker.

De schoorsteen staat in één van de vijf kenmerkende patio’s. Alle vijf de patio’s zullen worden verdiept en leeg gesloopt. Dit in samenspel met de overige aannemers voor de damwandconstructies en de bodemsanering. Al het vrijkomende materiaal zal zoveel mogelijk gescheiden van de locatie getransporteerd worden. Vervolgens vindt er op de moderne recycling vestigingen van Adex Groep nog een extra sortering plaats om de vrijkomende materialen geschikt te maken voor nieuwe toepassingen.

897

De toekomst van het voormalige paleis van justitie

Onze opdrachtgever CTF Amsterdam B.V. heeft het voormalig Paleis van Justitie aangekocht. Samen met de aan haar gelieerde onderneming Rosewood Hotels & Resorts zullen zij het pand herontwikkelen tot een vijf sterren plus hotel. Rosewood Hotels & Resorts is een uniek vijf sterren plus hotelketen met een diversiteit aan luxe hotels en resorts over heel de wereld.

Het hotel zal uit ca. 134 kamers en suites gaan bestaan en zal beschikken over meerdere faciliteiten als een all day dining restaurant, vergader faciliteiten en spa & wellness. De kamers en suites krijgen een hoog luxueus afwerkingsniveau. Het zal een intieme, elegante en exclusieve uitstraling krijgen, passend in zijn monumentale omgeving.