Adex Groep ontmantelt het Tripolis complex te Amsterdam

Adex Groep ontmantelt het Tripolis complex te Amsterdam

Tripolis complex te Amsterdam

Begin 2022 Adex Groep in opdracht van G&S Bouw gestart met het ontmantelen van het Tripolis complex Amsterdam. Het aan de A10 gelegen object wordt herontwikkeld tot een bruisende stadscampus. Adex Groep stript het bestaande gebouw volledig terug tot het betonnen casco en zaagt sparingen van totaal 1200 m2 in de 60 cm dikke betonnen constructie van de ondergrondse parkeergarage.

Het voormalige complex bestaat uit drie monumentale torens, gebouwd in 1994 en ontworpen door architect Aldo van Eyck. In de herontwikkeling, die door FLOW Development wordt uitgevoerd, blijft de huidige constructie behouden en tegelijkertijd uitgebreid. Winy Maas (architectenbureau MVRDV) heeft het ‘Tripolis-Park’ ontworpen dat centraal staat voor het beschermen en omarmen van de iconische bestaande torens, met als spectaculaire toevoeging ‘Het Venster’; Een nieuw rechthoekig gebouw dat parallel staat aan de A10 en twee van de drie torens zal overbruggen.  

Hoogwaardig hergebruik

Voorafgaand aan elk project kijkt Adex Groep hoe de te verwijderen gebouwonderdelen zo hoogwaardig mogelijk kunnen worden hergebruik. Het bestaande Tripolis complex4 bood volop kansen voor hoogwaardig direct hergebruik van materialen. Mede door een van onze gespecialiseerde demontageteams zijn voorafgaand en tijdens de stripsloop de volgende materialen gedemonteerd voor hergebruik:

  • 140m1 aanrijdbeveiliging uit de parkeergarage;
  • 6 platanen zijn uitgegraven en geleverd aan vakantiepark ‘de Koeberg’;
  • Hardhouten kozijnen zijn gedemonteerd om het hardhout te hergebruiken bij productie van nieuwe kozijnen;
  • Ruim 450 m1 hoogwaardige hardhouten vlonderplanken;
  • Totaal is 2.360 m1 Hardhouten (gevel) planken (Iroko) gedemonteerd voor hergebruik, het merendeel zal worden toegepast bij de nieuwbouw van het HAVEP kantoor te Goirle;
  • Een horecakeuken en twee koelunits zijn geleverd aan sociale onderneming PerspectieV. De keuken en koelunits zullen worden gebruikt voor jongeren die binnen hun woonbegeleiding een horecaopleiding volgen.
406

Sparingen in het beton

Om ruimte te maken voor de constructie van de nieuwbouw heeft Adex Groep 3 sparingen gemaakt in de betonnen constructie van de ondergrondse parkeergarage. Deze sparingen zijn van onderaf 15 cm ingezaagd, waarna ze met de grote sloopkraan (85 tons CAT 385) worden weggehakt. Vervolgens worden de vloerranden aan de bovenzijde 15cm ingezaagd en met een 2,5 tonskraan ‘nagehakt’ om een vlakke vloerrand te krijgen. Tussentijds wordt het vrijkomende staal en betonpuin afgevoerd om overbelasting van de keldervloer te voorkomen.

404

De toekomst van Tripolis 

De uiteindelijke campus zal ruimte bieden voor vele doeleinden. Zo zal er kantoorruimte worden geboden aan een mix van start-ups, scale-ups en grote bedrijven. Naast kantoren en voorzieningen komt er horeca, krijgen alle gebouwen groene en openbare daken en komen er later ook woningen.  

Eén van de huidige Tripolis-torens wordt in een volgende fase getransformeerd tot een woongebouw met sociale huurappartementen. Sjoerd Lycklama, partner bij FLOW Development: ‘Omdat Het Venster de torens afschermt van de A10, ontstaat een geluidsluw gebied dat zich goed leent voor wonen, maar ook voor sport en ontspanning’. De (her)ontwikkeling van Het Venster en de renovatie van twee van de drie gebouwen van Tripolis en de ruimte eromheen start op 17 februari 2020 en zal zo’n tweeënhalf jaar duren. De ontwikkeling van de derde (woon)toren volgt later.