Ontmanteling en sloop LANXESS terrein Ankerweg 18, Amsterdam

 Ontmanteling en sloop LANXESS terrein Ankerweg 18, Amsterdam

Oppervlakte

Circa 25 opstallen. Oppervlakte van 100.000 m2.

Duur

december 2018 mei 2020

Status

Afgerond

Hergebruik materialen

Beton: 65.000 ton - Hout: 55 ton - Groen: 38 ton - Ferro/non-ferro 4.000 ton

Opdrachtgevers

Type gebouw

Afgerond

LANXESS terrein Amsterdam

Aan de Ankerweg 18 in het Westelijk Havengebied van Amsterdam heeft Adex Groep eind 2018 een voormalige fabriek voor bestrijdingsmiddelen ontmantelt. Hierdoor is plaats gemaakt voor onder andere de circulaire Bouwhub van VolkerWessels en Adex Groep. Bij de ontmanteling van de fabriek, zijn maar liefst 117 machines en installaties door Foeth gedemonteerd waarna deze worden klaargemaakt voor hergebruik. Lees hier meer over het hergebruik van de machines.

Als onderdeel van de totale sloop van een chemische fabriek in het Westelijk havengebied te Amsterdam moest door Adex Groep ook een omvangrijke asbestsanering uitgevoerd worden. Het totale terrein heeft een oppervlakte van ca 100.000 m2 en de asbesttoepassingen waren in heel diverse toepassingen verwerkt.

Werkzaamheden

Het te saneren complex betrof een chemische fabriekscomplex bestaande uit ca 25 opstallen waar de productie van chemische additieven en halffabricaten, kunststoffen en synthetische rubber had plaatsgevonden.

De asbesthoudende materialen moesten vooruitlopend op de uit te voeren sloopwerkzaamheden worden gesaneerd. De te saneren toepassingen bestonden onder andere uit:

  • Ruim 16 kilometer kit tussen bestaande prefab betonnen gevelelementen;
  • Circa 3.400 flenspakkingen in de diverse fabriekscomplexen;
  • Circa 50 meter asbestcement luchtkanalen;
  • Diverse asbestplafonds in productie -en hoogspanningsruimten;
  • Circa 100 meter asbesthoudende leidingisolatie rondom stoomleidingen;
  • Asbesthoudende onderdelen in stoomketels, aggregaten en diverse verwarmingstoestellen;
  • Diverse dakdoorvoeren en afdekkappen;
  • Circa 400 flenspakkingen in leidingbruggen.
830

Alle werkzaamheden moesten uitgevoerd worden onder strikte veiligheidsvoorschriften. Ook moesten naastgelegen bedrijven tijdens de uitvoering operationeel blijven en mochten onder geen beding hinder ondervinden van de werkzaamheden.

Deze klus heeft Adex Groep uitgevoerd als hoofdaannemer waardoor wij zelf verantwoordelijk waren voor de coördinatie en communicatie met opdrachtgever, omgeving en nevenaannemer (op het terrein werk tegelijkertijd een bodemsanering uitgevoerd) maar ook met Havenbedrijf en omgevingsdienst.