Niet bang voor een uitdaging in Maastricht

Niet bang voor een uitdaging in Maastricht

In het hart van Maastricht zijn we bezig met een heel bijzonder project. Wat dit project met recht een uitdagend karakter geeft, is dat onze opdrachtgever de sloop en de bouw van elkaar heeft gesplitst. Dit betekent dat we organisatie en technische uitvoering van de sloop zelf bedenken, ontwerpen en uitvoeren. 

Een omvangrijke klus is het verwijderen van de dakvloer en een gedeelte van de buitengevels. Doordat we ingesloten zitten door panden met verschillende dakniveau’s is het bouwen van een gevelsteiger, wat gebruikelijk zou zijn is deze situatie, niet haalbaar Om de sloopwerkzaamheden toch op een veilige manier uit te voeren is er voor gekozen om een uitkraagsteiger te engineeren. Met deze voorziening hebben we een staalconstructie rondom de te verwijderen gevel gebouwd, om hier vervolgens de gevelsteiger op te bouwen. 

3584

Een ander voorbeeld van het zelf bedenken, ontwerpen en uitvoeren van een sloopvoorziening is het sloopwerk van de dakvloer met daarboven de liftmachinekamer boven het hoofdtrappenhuis. Om hier veilig onze werkzaamheden uit te voeren hebben we met een steigerconstructie in het hoofdtrappenhuis een schottenplateau gebouwd. Hiermee konden de liftmachinekamer en de dakvloer op een veilige wijze worden verwijderd.

Adex Groep heeft ook een aantal vloerdelen verwijderd, zodat de te realiseren nieuwbouw (3 winkellagen en 3 woonlagen) allemaal daglicht zullen hebben. In de stripsloopfase zijn alle inpandige roltrappen door ons verwijderd. 

3580

De genoemde constructieve aanpassingen zijn door ons volledig uitgevoerd met elektrisch materieel. Zo hebben wij een elektrische slooprobot, minikraan en een schranklader ingezet. 

Tot slot hebben we In het vroege voorjaar, de NSA (noodstroom aggregaat) en de koelmachine van de Bijenkorf verplaatst met een AT7 mobiele torenkraan. Dit is s ’nachts gebeurd omdat overdag het drukke winkelgebied niet toegankelijk is voor groot materieel en winkeliers geen hinder ondervinden van onze werkzaamheden. Deze installaties stonden oorspronkelijk op het dak van de Hudson’s Bay. Deze moesten verplaatst worden vanwege de voorgenomen sloopwerkzaamheden. Een hele operatie om deze van het ene dakvlak naar het andere dakvlak te verplaatsen. Hierin ondersteunen wij graag onze opdrachtgever graag, in nauwe samenwerking met onze hijspartners. Deze aanpak heeft geleidt tot een vlekkeloze uitvoering en minimale hinder voor de omgeving. 

Tot medio juli 2024 zijn onze #mannenvanAdex hier aan het werk.

3581