Sloop Nederlands Danstheater

Sloop Nederlands Danstheater

10 januari 2022

Sloop Nederlands Danstheater in Den Haag

In Den Haag sloopt Adex Groep (voorheen Bnext.nl Sloopwerken) in opdracht van Bouwcombinatie Cadanz (Visser & Smit Bouw | Boele & van Eesteren) momenteel het oude Lucent Danstheater. Een groot deel daarvan is in 2015 al door Adex Groep (voorheen Bnext.nl Sloopwerken) gesloopt, maar een laatste deel van het oorspronkelijke gebouw stond nog in het inmiddels nieuwe gebouw Amare.

De twee gebouwen zijn gedeeltelijk in elkaar gebouwd, het oude Lucent Danstheater en het nieuwe Amare. Om het nieuwe theater helemaal af te kunnen maken, is het daarom nodig dat ook het laatste stukje van het oude theater nu verwijderd wordt.

Asbestsanering en ontmanteling bovenbouw

Adex Groep (voorheen Bnext.nl Sloopwerken) zorgt naast de asbestsanering ook voor de zorgvuldige ontmanteling van de bovenbouw van het theater. De kelder van het pand met aansluitende parkeergarage dient behouden te blijven. Dat geeft meteen een grote uitdaging. Voor de ontmanteling maken we daarom gebruik van de huidige constructie, die we met schotten ondersteunen. Dat maakt de werkzaamheden complex. Als steunpunten voor de machines gebruiken we de heipalen onder de constructie, omdat de vloer zelf te zwak is om de zware machines op te plaatsen, die nodig zijn voor de ontmanteling.  

1496

Circulair slopen

Sloopafval is de basis voor nieuwe grondstoffen, die zeker in de huidige economie hard nodig zijn. Daarom verwijderen we voorafgaand aan de sloop waardevolle materialen en ook tijdens de werkzaamheden worden vrijkomende materialen zorgvuldig opgevangen. Tijdens de voorbereidingen zijn de volgende materialen al gedemonteerd door het Adex Groep (voorheen Bnext.nl Sloopwerken) demontageteam: 

  • de sauna
  • de zwemtrap
  • diverse LED lampen
  • de schuifdeur
  • circa 250 houten platen
  • onderdelen van de trekkenwand zijn gedemonteerd. De trekkenwand is een belangrijk onderdeel van elk theater, waarin je doeken, lampen en geluidsinstallatie boven het podium kunt hangen en naar wens kunt laten zakken. Onder andere de elektromotoren zijn gedemonteerd. 

De materialen die tijdens de sloop vrijkomen, worden ook door Adex Groep (voorheen Bnext.nl Sloopwerken) verwerkt. Zo komt er bijvoorbeeld een forse hoeveelheid (balk)hout vrij tijdens de sloop, die we in onze houtzagerij verwerken tot nieuwe bouwmaterialen. Het vrijkomende staal wordt ook verder verwerkt. Al het overige materiaal wordt uiteraard hoogwaardig gerecycled via onze eigen recyclevestigingen, tot bijvoorbeeld puingranulaat (wat o.a. onder asfaltwegen ligt) of voor de spaanplaten industrie. Zelfs de vrijkomende dakbedekking wordt door onze partners van Roof2Roof gerecycled.

1506

Uitdagend project 

De sloop van het Lucent Danstheater is een huzarenstukje. Er zijn ongeveer 9 medewerkers van Adex Groep (voorheen Bnext.nl Sloopwerken) aan de slag, met een paar kleinere machines, 1 grote kraan die met het gebouw zelf bezig is en met handwerk. Het project ligt in de Haagse binnenstad, de locatie is krap. De onderliggende kelder en naastgelegen parkeergarage moeten niet alleen behouden blijven, maar blijven ook gewoon in gebruik. De bouwplaats delen we met twee andere bouwbedrijven; dat maakt het ook logistiek een complex werk, er is veel afstemming nodig. Er zijn niet veel bedrijven in Nederland die dit specifieke werk kunnen; we zijn er dan ook trots op dat wij met onze ervaring dit project zorgvuldig kunnen maken. 

Meekijken 

Geïnteresseerd in de sloop? Meekijken kan via de webcam van de Gemeente Den Haag