Druk vanuit de overheid neemt toe
Die toenemende vraag komt deels ook omdat de druk wordt opgevoerd vanuit de overheid om steeds meer bouwmaterialen te hergebruiken. Momenteel is men bezig met regelgeving door bijvoorbeeld het aanscherpen van de Milieu Prestatie Gebouwen (MPG) en heeft men duidelijke afspraken gemaakt in het Betonakkoord 2020.
Alternatieve grondstofbronnen
“Maar gelukkig zien ontwikkelaars en beleggers zelf ook steeds meer toegevoegde waarde van circulair en gezond bouwen, mede omdat hun klanten erom vragen en het waarderen. Producenten van bouwmaterialen gaan langzaam op zoek naar alternatieve grondstofbronnen, voorsorterend op de stijgende prijzen van primaire grondstoffen”, vertelt Hendriks. Dat laatste is erg interessant.
Op de vraag of hij hier misschien een voorbeeld van kan geven noemt Hendriks gips. "Gips is een bijproduct van steenkool en veel gipsplaatproducenten bevinden zich daarom naast grote kolencentrales. Nu de verwerkers van kool langzaam verdwijnen, gaan producenten van bijvoorbeeld gipsplaten op zoek naar alternatieve bronnen. Natuurgips is zo’n alternatief; dit wordt gewonnen uit mijnen in onder andere Frankrijk. Maar de kostprijs van dat alternatief is, mede door het transport, echter hoger dan van het oorspronkelijke bijproduct uit de centrales. Dit biedt kansen.”