Beter, sneller, veiliger: The Genius is er

Megasloopkraan in gebruik genomen
Beter, sneller, veiliger: The Genius is er

The Genius in cijfers

Eerst even wat features van de sloopkraan: 

  • operationeel gewicht: van 250 tot 320 ton: door opbouw met verschillende giekconfiguraties
  • werkhoogte rond de 70 meter
  • werkdiepte tot 30 meter 
  • 59 ton hergebruikt staal in de ballast 
  • de machine kan tools handelen tot 25 ton, zoals de nieuw aangeschafte MS140 16-tons betonschaar, geschikt voor grote industriële- en infrawerken

"Bnext.nl wil de branche blijven ontwikkelen en zoekt hierbij partners met dezelfde gedrevenheid. Het is dan ook die gedrevenheid en een flinke dosis ondernemerschap die geleid heeft tot een duurzame, veilige en efficiënte megasloopkraan. Ik ben dan ook enorm trots op het resultaat en kijk uit naar de projecten waar we The Genius inzetten."

Kees van Es, Directeur Bnext.nl Sloopwerken

2980

Eigen ontwikkeling

The Genius is geheel in eigen beheer gebouwd door Bnext.nl. Aan de wieg stonden Willem van den Nagel, machinist, en Davy Kies, hoofd materieel bij Bnext.nl. In samenspraak met Kees van Es bedachten zij the Genius en zetten een projectteam op voor de uitvoering ervan. Willem: “De markt staat niet stil. Je wil de meest doordachte machine hebben, zodat je geen ‘nee’ hoeft te zeggen als er een specifiek project langskomt. Binnen de organisatie was er daarom de wens om een machine te ontwikkelen die verder gaat dan we ooit geweest zijn." Het team besloot de bouw van de machine niet geheel uit te besteden, zoals dat ‘normaal’ wordt gedaan, maar zelf als projectleider op te treden. De machine werd bedacht door het Bnext.nl team. Het technische werk werd uitbesteed aan partners PON en STC, die vervolgens alle onderdelen maakten.

Daarmee ontstond een mooie samenwerking: “Willem weet heel goed hoe de machine moest worden, op het gebied van techniek, transport etc. De bedrijven die aan tafel zaten maakten de berekeningen en zorgden dat bijvoorbeeld software en hydrauliek aansloten op onze wensen. En ik zorgde voor heldere afspraken tussen alle partijen, onder meer door nauwkeurige verslaglegging van alle bijeenkomsten.”, vertelt Davy. 

Veiligheid en duurzaamheid 

Als een rode draad door het project lopen de thema's veiligheid en duurzaamheid. Veel van de onderdelen van The Genius zijn circulair, waaronder de rijbalken, de cilinders en het ballast, gemaakt van afgekeurd staal wat anders terug zou gaan naar de hoogovens. De kraan heeft een stage 5 motor, waarmee hij voldoet aan de laatste eisen op het gebied van CO2 uitstoot. “Toen we wisten dat we rijbalken van de Caterpillar 6020 konden kopen, konden we verder gaan met het zoeken naar ballast en cilinders. Telkens keken we of het paste in de bouw. De ene keer was dat het geval, de andere keer niet. We zijn heel veel op pad geweest om zoveel onderdelen te vergaren, dat we uiteindelijk alles bij elkaar hadden om de machine te bouwen. En door het risico van de ontwikkeling zelf op ons te nemen, hadden we ook de kans om ál onze wensen uit te voeren.”

Zeven configuraties

De Genius heeft 7 verschillende giekconfiguraties. Om spraakverwarring te voorkomen, hebben alle gieken een kleurcodering gekregen. De gieken zijn rond de 12 meter, waardoor ze een goede gewichtmaat hebben en makkelijk getransporteerd kunnen worden. Zo wordt per project bekeken welke giekdelen gebruikt worden. Willem legt uit: “We hebben gekeken naar mogelijkheden waar wij blij van worden en dat zijn deze 7 configuraties. Sommige mogelijkheden ontstonden doordat je deze onderdelen nou eenmaal had, niet omdat we het van te voren bedacht hadden. Het is net LEGO: hij kan zo in elkaar, dus waarom zouden we dat niet doen?”. 

Zeven configuraties

Groter, veiliger, sneller, beter

Werken met The Genius levert voordelen op op het gebied van veiligheid, snelheid en efficiëntie. Doordat hij demontabel is, is hij snel inzetbaar op (grote) projecten. Door alle extra tools is hij uitermate geschikt voor grote industriële- en infrawerken. Tot 30 meter diepte is de kraan onder water inzetbaar voor offshore en kade werken. The Genius werkt veiliger en sneller omdat hij zware betonconstructies knipt, wat aanzienlijk minder stof en trillingsoverlast oplevert en doordat hij door het grote bereik langer op een plek staat (minder ‘rupsen’), wat trillingen en tijdsverlies voorkomt. Voordelen die ook welkom zijn op projecten in binnenstedelijk gebied. 

Op dit moment werkt de sloopkraan op projecten door alle verschillende configuraties heen. Omdat elke configuratie de kraan een ander gewicht geeft, moet hij steeds apart gekeurd worden. Maarten Schutte, KAM coördinator bij Bnext.nl is vanuit zijn rol als veiligheidscoördinator betrokken. “Deze machine zit goed doordacht in elkaar. We letten op alle veiligheidsissues, alleen op een grotere schaal. Maar juist door die grotere schaal, vervallen sommige issues: het contragewicht bijvoorbeeld hangt zo hoog, dat deze geen mensen meer kan raken." Andere voorbeelden van veiligheidsissues op deze schaal is bijvoorbeeld het bordes aan de zijkant van de kraan, om de cabine te bereiken en veilig onderhoud uit te kunnen voeren. Want over de rupsbanden heen klimmen, zoals bij veel standaard machines de praktijk is, is in dit geval geen optie.

Andere zaken waar in het voortraject op gelet is: 

  • de fysieke afscherming van flexibele hydraulische leidingen; 
  • het uitlezen van de configuratie van het contragewicht; 
  • foutmanagement: wat als een onderdeel een foutmelding genereert? 
  • standaard zaken als de kans op beknellingsgevaar en dergelijke, alleen dan op een hele andere schaal. 
  • En: The Genius heeft een eigen blussysteem: mocht er ooit een brand ontstaan, dooft hij dat zelf binnen 2 seconden! 

Lees meer over The Genius