Adex Groep opent Circulaire Bouwhub Utrecht .

Adex Groep opent Circulaire Bouwhub Utrecht

Met het openen van de Circulaire Bouwhub Utrecht zet Adex Groep een volgende stap in een circulair logistiek netwerk. Met dit netwerk wordt hoogwaardig hergebruik van materialen die vrijkomen uit ontmanteling steeds makkelijker én steeds eerder rendabel. Deze hub is – mede dankzij haar centrale ligging – het nieuwe centrum worden van de op- en overslag van gebruikte bouwmaterialen. Daarnaast wordt in de volwaardige houtwerkplaats sloop- en resthout verwerkt tot nieuwe houten bouwmaterialen.

     

Onze economie is in transitie naar een circulaire economie. Dat biedt ruimte (en noodzaak) voor nieuwe plekken die draaien om het hoogwaardig hergebruik van materialen. Circulaire hub Utrecht is zo’n plek, gericht op reststromen uit bouw- en sloopprojecten. Door het fysiek samenbrengen van reststromen uit bouw of sloop en bouwmaterialen die juist naar een bouwplaats toegaan ontstaan unieke kansen en inzichten.

Door het creëren van plekken als deze kan tijdens de ontmanteling van een gebouw snel worden gehandeld. Materiaal kan vlot worden gedemonteerd en afgevoerd in de speciaal ontworpen mobiele opslagunits. Vervolgens kan het materiaal op de Circulaire hub in alle rust worden bewerkt, gereinigd en klaargemaakt voor het tweede leven. Door deze werkwijze is Adex Groep in staat veel meer materialen te demonteren én kosten efficiënter te werken.

1053

Hout

Met een volwaardige houtwerkplaats is Adex Groep in Utrecht in staat hoogwaardige bouwmaterialen te produceren. Van balkhout tot planken en van ‘2bij3tje’s’ tot piketpalen. Uiteraard allemaal onder FSC ® certificaat. Ook hiervoor geldt dat veel materiaal kan worden hergebruikt omdat het niet op de projectlocatie, maar juist op een locatie aan de rand van de stad, in alle rust kan worden ontspijkert en bewerkt.

Houten kozijnen die niet geschikt zijn voor direct hergebruik zullen op deze locatie worden klaargemaakt voor bewerking tot nieuwe kozijnen.

Sociaal karakter

Maar de transitie naar een circulaire economie biedt ook een unieke en belangrijke kans om een plek te creëren voor mensen die in het huidig economisch systeem niet, of slecht, mee kunnen komen. Door te kijken naar wat iemand wél kan, ontstaat arbeidspotentieel dat met de juiste begeleiding kan leiden tot hoogwaardig hergebruik van materialen.

Al tijdens de bouw werd werk en opleiding gecreëerd voor 5 jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt uit de gemeente Utrecht. De komende maanden zal dit aantal oplopen tot maximaal 12 jongeren. Hiervoor heeft Adex Groep een nauwe samenwerking met Gemeente Utrecht en andere omliggende gemeenten. Voor de begeleiding van de jongeren is SROI-Coach Louis Altelaar full-time op de Hub aanwezig.

Ook wordt vanuit de Circulaire hub Utrecht worden samengewerkt met diverse scholen. Wij delen met veel plezier onze geleerde lessen, om zo scholieren en studenten te inspireren. Maar misschien nog wel belangrijker; De jongeren dragen goede en onbevangen ideeën aan over hoe de transitie naar een circulaire economie kan worden versneld.

Sociaal karakter

Meer weten? Wij nodigen u van harte uit op de Circulaire hub om onze visie op (echt) circulair bouwen te delen.

Terug naar NEXT

Commercieel directeur

Adex Groep
Commercieel directeur